Страници

петък, 5 август 2011 г.

Футболното първенство започва

Утре започва първенството в А ФГ. В началото е малко трудно да се правят прогнози, но ние ще опитаме - още повече, че букмейкърите са решили да правят подаръци за, според мен, ясни мачове.

В миналите 2 дни рухнаха илюзиите, че имаме качествен клубен футбол и три от отборите ни безславно отпаднаха от не много добри съперници. "Литекс" все пак ще продължи да мъчи верните си фенове и в Лига Европа, където ще премери сили с колос като "Динамо"(Киев). На Любо Пенев му върви срещу екссъветски величия. "Локомотив" отпадна след 210 минути глуха защита и дузпи и приключи участието си. Може да се хвалят от техния лагер, че нямат загуба в 4 мача, но показаната игра не беше убедителна. "Левски" беше брутално изхвърлен от скромният "Спартак"(Търнава). Скандалите в техния лагер не закъсняха - от обвинение в бойкот на Калво до махане на глави на играчи. Всичко това ще окаже влияние върху резултатите на замесените отбори, затова и така обстойно се спряхме на тези събития.

1. "Ботев"(Вр) - "Светкавица" - Сашо ангелов сгрлоби приличен за нашите стандарти отбор и ще се стреми да зарадва врачанската публика, която ще се изсипе масирано на мач най-вече заради 21 годишната суша откъм футбол с марка "А". Очаквам именно публиката да се окаже решаващият фактор в мача и врачани да победят абсолютните дебютанти от Търговище. Прогноза - 1

2. "Лудогорец" - "Локомотив"(Пд) - Благодетелят на разградчани Домусчиев пръсна маса пари за трансфери на бивши звезди и недоказани чужденци, а не намери време и бюджет да ускори реновирането на стадиона в Разград. Така мачът ще се изиграе на неутрален терен и вероятно това също ще окаже негативно влияние. Другият отрицателен фактор е правенето на селекция на килограм без сработка между играчите. Очаквам, че сблъсъкът с действителността на майсторската група ще е фрустриращ за дебютантите и от този мач е възможно да излязат като победени. Ситуацията в Пловдив е коренно различна. Динев сглобява отбор от доста време и едва ли ще допуснат загуба на старта. Всъщност, нека бъдем предпазливи - прогноза - Х.

3. "Миньор" - "Видима" - въпреки че изпаднаха миналата година, севлиевци се върнаха административно в елита. Мястото им не е там и още от първия кръг ще запишат поражение. поради наказание перничани ще домакинстват на ст. "Славия" и това малко ще ги затрудни. Ще бият, но не много лесно. Прогноза - 1.

4. "Черно море" - "Монтана" - Джамбазки изгради балансиран и боеспособен отбор на домашен терен. Неразумно го увмолниха според мен, но Стефан Грозданов би трябвало да надгради постигнатото, защото е доказан специалист. Разликата в класите обаче е очевидна и очаквам победа за "черно море". Прогноза - 1.

5. "Литекс" - "Берое" - "литекс" изигра 4 мача в евротурнирите и финал за суперкупата, като в крайна сметка отпадна от ШЛ и загуби мача срещу ЦСКА. Би трябвало да зарадват публиката си на откирването на първенството, защото един негативен резултат в този мач ще влоши иначе добрия климат в отбора. И това не е невъзможно. Илиан Илиев е добър специалист, но не разполага с достатъчно ресурси да се противопостави успешно под Покрития мост. Прогноза - 1.

6. "Черноморец" - "Калиакра" - Морското дерби се очаква с голям интерес. Бургазлии изпитват сериозни затруднения да поддържат нивото от миналите години, което обаче не успяха да капитализират във формата на някакви по-сериозни успехи от 2-3 победи над класни съперници и малко медиен шум. Адалберт Зафиров няма достатъчно аргументи, за да изненада Херо. Прогноза - 1.

7. "Локомотив" (Сф) - ЦСКА - "Червените" ще бият в може би най-резултатния мач за кръга. Вече взеха Суперкупата, очакват в приповдигнато настроение първия кръг от Лига Европа, за разлика от "Локо", които вече играха 4 мача в глуха защита и безславно отпаднаха. Прогноза - 2, оувър

8. "Левски" - "Славия" - Най-старото столично дерби ще се играе чак в понеделник. Дали "белите" ще реанимират по обичайния начин тотално загубилите своето самочувствие колеги от "Подуене"? Едва ли. В лагера на "сините" цари хаос, който трудно ще бъде оправен. По-добре за "Левски" ще е да загуби този мач, за да могат да се вземат мерки овреме. "Славия" има нов треньор, направи няколко разумни трансфера и заздрави защитата и халфовата линия. Там проблемите ще бъдат в нападение, но Божов вкара 3 гола в контролите и показа, че има още сили да прави голове на най-високо ниво. Прогноза - Х.

четвъртък, 4 август 2011 г.

Градски дербита са финалите за Суперкупите на Англия и Италия

В събота вечерта на "Сан Сиро" излизат старите съперници от Милано - "Милан" и "Интер". Очаквам победа за "Милан", защото напоследък изостанаха от "Интер" при спечелването на трофеи. Няма начин да изпуснат градския съперник. Може да се добави опцията гол/гол и над 2.5 гола в мача, защото се очаква зрелище.
В неделя се играе мачът за Суперкупата на Англия, като за първи път от доста време насам за трофея ще спорят два отбора от Манчестър.
"Юнайтед" проведе солидна подготовка под медийните прожектори и спечели немалко пари, но и отборът им се намира в пчти топформа, защото място за отстъпление в проверките нямаше. "Сити" отдавна са се примирили с позицията на втория отбор от града, но в последните години там се инвестираха луди пари за трансфери и заплати и собствениците скоро ще започнат да губят търпение, ако всичко това не започне да се подплатява с титли, купи и доминация. Купата на Англия беше немислима за този отбор преди години, когато те достигнаха дори до третия футболен ешелон на английския футбол. Сега обаче това се прима само за едно начало на поредица от успехи. За да няма изнервеност в мениджмънта, трябва час по-скоро да започнат и успехите.
Очаквам много голове, гол/гол и крайна победа за "Юнайтед", защото те са по-класният отбор с повече равностойни изпълнители.
И така:
"Милан"-"Интер" - 1, г/г, оувър 2.5
"Манчестър Юнайтед" - "Манчестър Сити" - 1, г/г, оувър 2.5