Страници

петък, 1 март 2013 г.

ПОДНОВЯВАМЕ ПЪРВЕНСТВОТО

След близо 3 месеца почивка, българските футболисти ще подновят първенството. Дано имаме поводи за по-добри моменти по българските терени. След толкова нечовешки дълга пауза за подготовка, гръмки трансфери и контроли с чужди тимове, имаме завишени очаквания. Както преди всеки първи есенен или пролетен кръг. Дали футболистите, техните ръководители и треньори отново бързо ще ни върнат в реалността, предстои да видим.
Първият пролетен мач започва след броени минути на ст. "Славия", където първият празнуващ доказана стогодишнина български тим ще приеме "Ботев" (Пд).
И двата отбора направиха треньорски рокади в края на есента, както и крупна селекция.В първия кръг "канарчетата" разгромиха "Славия" на собствен терен с 3:0, ала "белите" отвърнаха подобаващо през декември като ги отстраниха за купата с две красиви победи - 3:0 в София и 1:0 като гост.
Много проблеми има пред Велислав Вуцов - трайно ще отсъства вторият вратар Емил Петров, все още Янков лекува контузия, стъкленият Попара, Колев както и  японците Мацуй и Акийоши са със здравословни проблеми, които ще ги извадят за повече време от сметките. Като добавим и неуспешният опит да бъде картотекиран Миро Антоновн от "Лудогорец" се вижда защо Джуниър изтръпна при разболяването на Георги Петков и се наложи вратарят спешно да влезе в болница, за да бъде възстановен възможно най-бързо.
Прогноза - 1
Вторият мач във фокус е този между ЦСКА и "Литекс" на Христо Стоичков. И двата тима проведоха подготовка в чужбина  и взеха нови попълнения през зимата. През есента Герасим Заков донесе победата на ловчанлии в последните секунди на мача. "Червените" заявяват големи амбиции със завърналият се на мостика Йешич, но изоставането им от лидерите "Лудогорец" и "Левски" е твърде голямо за българските стандарти, за да успеят да се намесят в борбата за титлата. Реално това ще е първото от поредицата  дербита за третото място, което ще донесе евроквота. При победа на "Литекс" шансовете им драстично се увеличават, а "армейците" ще трябва да гонят питомното. "Единица" или равенство в този мач ще остави интригата да се развие с времето.
Прогноза - 1
Последният мач от кръга, който заслужава специално внимание е този в Бургас, където местният "Черноморец" приема "Левски". Ако "сините" наистина искат да водят битка с "Лудогорец" и да не изпускат парата, задължително трябва да победят в този мач. Дали обаче така мисли Херо по въпроса? Едва ли. В първия кръг неговият тим оказа голяма съпротива на Герена и само индивидуалното изпълнение на Базил де Карвальо не му позволи да си тръгне с точка от бившето работно място. От рестарта на бургаския клуб през 2008, "акулите" имат положителен баланс срещу софиянци и сега също ще се постараят  максимално ще ги затруднят.
Прогноза - Х

В другите мачове не очаквам изненади - "Лудогорец" ще спечели у дома, "Етър" ще трябва да надиграе "Монтана", ако иска да запази мястото си в елита. Същото се отнася и за "Ботев" (Вр) и "Миньор" в домакинствата им срещу директни съперници за оцеляване като "Берое" и "Пирин"(ГД).

И така, да обобщим:

01/03 14:30 Славия vs. Ботев Пловдив -----------------------------------1
02/03 14:00 ЦСКА vs. Литекс----------------------------------------------1
02/03 14:30 Етър vs. Монтана----------------------------------------------1
02/03 14:30 Ботев Вр vs. Берое---------------------------------------------1
02/03 14:30 Миньор Перник vs. Пирин ГД--------------------------------1
02/03 14:30 Локомотив Пловдив vs. Локомотив София------------------1
03/03 15:00 Черноморец Бургас vs. Левски--------------------------------Х
03/03 17:00 Лудогорец vs. Черно море--------------------------------------1